Ще се осмели ли някой да прати НПК в Конституционния съд?


Изплаши ли се от нещо или от някого президентът Румен Радев, че така бързо пусна спорните и определяни дори като "скандални" промени в Наказателнопроцесуалния кодекс без вето? И то въпреки силните настоявания на куп организации, включително и на професионални юристи, да спре закона?

Ами депутатите юристи вкупом ли ги хвана амнезия, та забравиха азбучните принципи в правото, които са учили? Къде се скатаха така хлевоустите в други случаи оратори точно когато трябваше да се говори за НПК?...

Всъщност БСП беше единствената политическа сила в парламента, от която се очакваше да стреля с достатъчно, и то убедителни правни аргументи срещу спорните текстове  в преправения за пореден път НПК. И да гласува против. Но тя не го направи. Вместо това депутатите от партията се задоволиха да гласуват с "въздържал се". И после (колкото да не е без хич) обявиха, че "изразяват несъгласие" с част от предлаганите промени. Толкоз.

После пък президентът явно реши, че мненията срещу поправките в НПК, изразени от видни юристи и магистрати, при това далеч не само от членуващите в Съюза на съдиите в България, не следва да се вземат предвид. И така, под благосклонния поглед практически на всички политически сили плюс държавния глава поредните кръпки в НПК бяха приети, а след това и обнародвани в "Държавен вестник" - на 4 август. Остава само да влязат в сила - три месеца след публикуването им, в началото на ноември.

А въпросът дали законът ще бъде атакуван пред Конституционния съд, все по-ясно върви към отговора "не". Нежеланието на "държавните" мъже и жени да се занимават с това поправките в НПК да бъдат пратени в Конституционния съд става все по-видимо, а тази възможност - все по-незначителна, по-скоро - само теоретична.

Според основния ни закон право да сезират КС имат президентът, МС, омбудсманът, 1/5 от народните представители, главният прокурор, ВКС, ВАС и адвокатурата.

Президентът очевидно няма да прати НПК в Конституционния съд - ако искаше да го направи, щеше да упражни своето право на вето и да спре закона още сега, преди поправките в НПК да бъдат обнародвани. От Министерския съвет, който е вносител на голяма част от промените, също не може да се очаква подобен ход. И главният прокурор Сотир Цацаров едва ли ще посегне на поправките в НПК - той вече неколкократно обяви, че ги подкрепя.  В подобна акция надали ще се впусне и омбудсманът Мая Манолова - това е материя, която е, меко казано, неразбираема за обикновените граждани, а това значи, че намесата й не би прибавила каквито и да било дивиденти към имиджа й. Върховният административен съд пък няма да може да сезира КС, защото промените в НПК въобще не засягат неговата правораздавателна дейност. ВКС обаче може и да го направи. Но дотогава ще мине време - доста по-дълго от трите месеца, които остават до влизането на закона в действие.

Що се отнася до възможността една пета от народните представители да сезират КС - тя също изглежда все по-нереална. Защото, като се види коя от партиите как е гласувала при приемането на промените в НПК, единствените, от които би могъл да се очаква такъв ход, са депутатите от БСП. Тези дни обаче Корнелия Нинова дипломатично се измъкна от директен отговор на въпроса дали БСП ще атакува поправките в НПК, с обяснението, че все още въпросът не бил обсъждан. Който иска - да вярва в това.

Остава и още един шанс - Висшият адвокатски съвет. Който вече прати унищожително становище срещу предложените промени в процесуалния закон. Дали ВАдС ще посмее да сезира КС - тепърва ще се види. Дори и да се случи обаче, Конституционният съд също е в лятна ваканция. И каквото и да реши по казуса, ако все пак бъде сезиран с него, то ще е далеч след началото на ноември, когато преправеният НПК трябва да влезе в сила.
 Ирина Матева
Вестник "Банкеръ"

Няма коментари: