Скъпо, по-скъпо, най-скъпо ... правосъдие


Само за една година - през 2016-а, бюджетът е изплатил чрез Министерството на правосъдието общо 604 648 лв. за обезщетения на граждани, пострадали от забавено правосъдие. Максимумът на сумите е до 10 000 лв. и те се плащат, ако пострадалите склонят да сключат споразумение да се откажат от съдебно установяване на вреди в по-голям размер. Затова в тази сметка не влизат далеч по-впечатляващите суми, които държавата плаща, след като е била осъдена по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, нито разноските по тези процеси. Не се включват и парите, които данъкоплатците плащат след десетките осъдителни решения от съда в Страсбург - все заради бавно правосъдие или дори за отказ от него.

Всяко тримесечие Инспекторатът към Висшия съдебен съвет вади сводка с нови и нови забавени дела: поредната бе огласена през юли. От нея става ясно, че държавата пак ще плаща - този път за 52 дела, които са се точили далеч по-дълго от срока, приет в Европа като "разумен срок" за продължителност на едно съдопроизводство.

Четири от поредните "брадати" случаи, които е извадил наяве инспекторатът, изглеждат умопомрачително. В първия от тях девет съсобственици на парцел на бул. "Витоша" в центъра на София завеждат дело в Софийския градски съд още през далечната 1996 година. Хората искат да влязат във владение на собствените си имоти, които използва незаконно друг. Казусът не изглежда сложен, но отнема на съдебната власт общо 18 години и 2 месеца, за да го реши. Толкова продължава превъртането на спора през трите съдебни инстанции, които приключват с него едва на 28 юни 2016 година.

Близо 14 години е продължил пък спор за собственост върху 32 дка ниви, градини, цветарници и 10 сгради и съоръжения в спортен парк "Дианабад", отчуждени през 1948 година. Разпределянето на собствеността върху две ниви в полите на Витоша е отнело на съда 11 години, 3 месеца и 4 дни, а в друг казус собственик на апартамент в "Младост" е успял да си го върне за някакви си 10 години, 6 месеца и 21 дни.



Тези забавяния далеч не са рекордни - в други отчети инспекторатът е вадил и "по-брадясали" дела, натрупали почтената възраст от 23-24 години. Освен това всичката тази мърлявщина, кой-знае защо наречена правосъдие, е само част от картината - пълната й "прелест" може да се види в годишния доклад на Инспектората към ВСС.

Какво пише в доклада? Например това, че само за 2016 г. в ИВСС са постъпили 497 заявления от граждани, които са поискали обезщетения заради забавено правосъдие. И че след проверките се е установило, че 339 от тези заявления са напълно основателни - 115 от тях са по наказателни дела, а двойно повече (224) са по граждански, търговски и административни дела.

И още едно важно число от доклада: огромната част (189) от тези 224 забавени извън разумните срокове граждански и търговски дела са гледани в съдилищата от София.

Освен това докладът сочи и причините за този резил. Изводът е, че вината далеч не е само на страните, които са оставени напълно безнаказано да шиканират процеса. Вина имат и съдебните органи: например масово се допуска неспазване на процесуалните срокове за образуване, движение и приключване на делата, констатира се недобра предварителна подготовка за разглеждането им в съдебната зала. Говори се дори, че някои съдии не познават закона или го прилагат неправилно - което е основната причина за отмяна на решения и присъди и за връщането на делата за ново разглеждане от по-горните инстанции. Освен това "почти всички заявления, по които е констатирано, че продължителните периоди между съдебните заседания са основната причина, довела до нарушаване на правото на разглеждане на делата в разумен срок, се отнасят до производства по съдебни дела, разглеждани от Софийския районен съд, Софийския градски съд и Върховния касационен съд. Това се дължи главно на високата натовареност на посочените съдилища", констатира още инспекторатът. Като свръхнатоварен се сочи и Върховният административен съд - според инспекторите вече се приема едва ли не за "обичайна практика" двете върховни съдилища в държавата да насрочват съдебните заседания по делата пред тях за след 9 месеца или дори след година.

И какво от това, след като и миналата година констатациите бяха почти същите, но очевидно нищо съществено не се е променило?

Впрочем има нещо, което може да се промени, но далеч не към добро - ако бъде прието предложението да се въведе "абсолютна давност" при гражданските задължения. Тогава сметката за  "брадатите дела" драстично ще поскъпне. Защото ще надуе в пъти загубите на всеки един пострадал от бавното правосъдие, чиито права са се погасили по давност още в хода на съдебното производство. А това ще са вреди, които после ще се търсят от държавата -  ако не в нашите съдилища, то в Страсбург. И които ще се плащат от всички вместо от виновните...
Ирина Матева
Вестник Банкеръ

Няма коментари: