Минимум 500 лева е глобата за безработен без вноски здраве

Законът не се интересува има ли какво да яде длъжникът - длъжен е да внася всеки месец по 16,80 лв.

Минимум 500 лева глоба заплашва всеки безработен, който не си внася сам здравните осигуровки. Засега санкциите се налагат рядко - данъчните на практика установяват това нарушение на закона само по сигнал или в хода на някаква друга проверка. Но все пак са факт.
А с оглед продънения бюджет на държавата, няма гаранция, че и занапред нормата ще се прилага все така рядко. Напротив - има реален шанс всички русенци, останали без препитание покрай кризата, да осъмнат с "честитки" от данъчното по кутиите си. И ако законът бъде спазен точно, ще им се наложи да платят не само неплатените осигуровки, но и солени глоби: от 500 до 1000 лева при първо нарушение и до 3000 лева - за повторно.
Над 1 милион българи дължат пари за здраве. Сред тях има мнозина, които действително оцеляват с мъка. Но има и тарикати, които просто отказват да спазват правилата и се лекуват на гърба на останалите. И това е проблемът, който оставя касата без пари, гони лекарите в чужбина, а пациентите, дори и тези, които са изрядни към държавата, не получават адекватно лечение. Очевидно в НАП има инструментариум да се съберат дължимите суми - просто той трябва да се използва.

Законът не се интересува от хладилника на безработния

Законът изобщо не се интересува от това дали в хладилника на един останал без препитание заради кризата човек има нещо за ядене, или не. Ако 3 от последните 36 месеца са с неплатени вноски за здраве - безработният няма право да ползва безплатна медицинска помощ, освен ако не става дума за спешен случай и животоспасяващи действия на лекарите.
Логиката е, че след като е жив, значи има какво да яде. И следователно има избор, когато се разболее: или да си внесе осигуровките накуп, или да си плати на лекаря кеш за услугите.
Според чл. 40 от Закона за здравното осигуряване /ЗЗО/ здравноосигурителната вноска се определя върху доходите на лицата и се внася по сметка на НАП. Начините са два: по банков път или с пощенски запис /чл. 42 от Закона за здравното осигуряване/.
За работещите на трудов договор нещата са ясни. Вноската за здраве се определя върху заплатата, като се поделя между работодателя и работника в съотношение 60:40. Освен това дори работодателят да не е внесъл дължимите суми, това не влияе върху здравноосигурителните права на работника - той няма да ги загуби и няма да му се наложи да плаща при лекаря.
За безработните обаче, при това за тези, които нямат или са загубили правото на обезщетение за безработица, възниква задължението да си плащат вноските сами и изцяло за собствена сметка.
Безработните могат да не внасят тези суми, само ако отговарят на условията за получаване на месечни социални помощи и целеви помощи за отопление. В масовия случай обаче те не отговарят на тези условия.

Всеки месец по 16,80 лева

Всеки месец безработните трябва да внасят в бюджета по 16,80 лв. Сумата е изчислена върху половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, както гласи Законът за здравното осигуряване.
Вноските се правят до 10-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят.
Законът задължава данъчните да съобщят на лицата размера на дължимата вноска по два начина: единият е чрез средствата за масово осведомяване - на практика това задължение е изпълнено чрез интернет, където НАП има сайт. И на него е качена подробна информация за дължимата здравна вноска и категориите лица, които са длъжни да я внасят за собствена сметка.
Другата възможност за уведомяване на безработните е чрез длъжностното лице на НАП при подаване на декларация. Такава декларация за дължимите и внесени здравноосигурителни вноски обаче безработните масово не подават - приемат, че не са длъжни, ако нямат доходи. Или откровено крият такива и не ги декларират пред НАП.
Именно заради липсата на уведомяване обаче може да паднат актовете, написани от НАП за неплатени здравни вноски, сочи справката в Русенския районен съд. Съдът приема, че няма доказателства да е извършено такова уведомяване чрез средствата за масово осведомяване - задължението да представи в хода на делото такива доказателства е на НАП. И ако те не си донесат изрезки от вестници или заверено копие от страницата на сайта, в която са записали правата и задълженията на данъкоплатците, вината си е тяхна.

Спорен е и редът за налагане на тези санкции

До момента две съдебни инстанции отменят такива глоби и на друго основание: че е издадено директно наказателно постановление с определена глоба, без преди това органите по приходите да са уведомили длъжника точно колко дължи на държавата и как следва да плати. Изрично, в специален акт за установяване на задължението без извършване на ревизия. Процедурата е разписана в чл. 40 ал. 6 от ЗЗО.
Само преди няколко дни в Русенския административен съд приключи дело, с което безработен русенец оспори глоба от 700 лева, наложена му от ТД на НАП-Варна заради невнесени здравни вноски. Човекът е наемател на помещение във входа, в който живее. И по повод сигнал на съседка данъчните му отишли на проверка. Оказало се, че С.Р. дължи пари за здравни вноски за повече от 10 години. Защото не е регистриран като безработен и не получава обезщетение, не е и социално слаб. А не се води никъде и на трудов договор. Т.е. парите за здраве трябва да ги плати сам от джоба си. Наложена му е 700 лева санкция с акт за нарушение и последващо наказателно постановление. Без да се спази процедурата по чл. 40 ал. 6.
Безработният наема адвокат, тръгва да оспорва в съда и печели, при това на две съдебни инстанции. Според съда няма спор, че той дължи тези пари и трябва да ги внесе. Спорът е само в това какви действия трябва да предприемат данъчните, за да ги съберат. И двете съдебни инстанции са категорични, че в този случай следва приходната администрация да издаде акт за установяване на задължението без извършване на ревизия, да определи размера на здравноосигурителната вноска, както гласи чл. 40 ал. 6. И едва след като влезе този акт в сила, може да глобява. А вместо това, данъчните директно са пристъпили към санкция. Заради това и тя е отменена.
Според приходната администрация, а и според прокуратурата, която също участва като страна пред касационната инстанция, това решение на проблема е твърде спорно. Защото става дума за две отделни процедури,  които няма как да се смесват. Освен това съдебната практика в различните съдебни райони е твърде разнопосочна, което пък е недопустимо. Този вид дела обаче няма как да стигнат до ВАС, за да се произнесе най-висшата инстанция и даде валидно за всички съдилища решение.
Така или иначе, съдебната практика тепърва ще търси еднозначно тълкуване на нормите. Но със сигурност това няма да е в полза на безработните длъжници за здраве. Дори и за тези, които сега са спечелили делата - те продължават да дължат пари и от НАП ще си ги потърсят. По един или по друг ред.
08/10/12

4 "безработни" се препитавали добре,
но спестявали от вноските за здраве

От началото на годината 4 безработни от Русе са били санкционирани от НАП за невнесени от тях здравни осигуровки през повече от 3 месеца. И наказаните съвсем не са за съжаление.
Проверките са започнали след сигнали за извършване на търговска дейност "на черно". А на място се оказвало, че "безработните" се занимават с ремонт на автомобили, ремонти на сгради, мебели и други, обясняват от НАП.
Тези хора само се водят безработни, но всъщност доходите от такива занимания често надхвърлят средната работна заплата. Само че не се обявяват пред приходната администрация.
Залавянето на подобни "безработни" е трудно и на практика няма как да се извърши без сигнали от граждани.
Инспекторите по приходите в НАП-Русе обаче са категорични, че никога не са извършвали тенденциозни кампании за санкциониране на безработни, които са забавили плащането на здравните си осигуровки.


Декларация се подава еднократно,
вноските - всеки месец до 10-ти

Всички, които са регистрирани на трудовата борса без право на обезщетение, трябва да плаща здравните си осигуровки сами, за да продължат да ползват безплатно медицински услуги.
Безработните трябва да подадат декларация по образец 7 в срок до края на месеца, следващ този месец, в който са останали без работа. Декларацията се подава еднократно в офиса на НАП на ул. "М-р Ат. Узунов" щ 19. Формулярът може да се изтегли от сайта на НАП на адрес www.nap.bg  или да се получи от гишетата в офиса на НАП в Русе.      
Вноските за здравно осигуряване възлизат на 16,80 лв. Внасят се всеки месец до 10-то число.

Ирина МАТЕВА
Вестник "Утро"

Няма коментари: