Трудовият договор е задължителен и при работа само през лятото


Започнах работа като сервитьор в кафене във Варна, като от самото начало собственикът ме предупреди, че работата е сезонна, само за 3-4 месеца и затова няма да подписваме трудов договор, а граждански. Още в края на втория месец обаче ме помоли да си тръгна, защото оборотът бил малък и не можел да ми плаща. Даде ми пари на ръка, срещу разписка. Наложи ми се да постъпя в болница за лечение, но ми обясниха, че съм здравно неосигурен - заради тези два месеца и още няколко, които не съм платил, защото съм безработен. Обадих се на собственика на заведението и помолих да ми внесе осигуровките за тези два месеца, в които съм бил при него, защото нямам пари. Но той отказа и ми обясни, че нищо не ми дължи. законно ли е това?
Красимир П., Русе

Безспорно такова поведение на работодател не е законно, но за съжаление твърде малко може да се направи в една такава ситуация и то поради факта, че самият служител е приел това заобикаляне на закона. Т.е. вината не е само на собственика на фирмата, а и на самия работник.


Дори при сезонна работа като сервитьор или барман край басейн или на морето, трудовият договор е задължителен. Според чл. 61 ал.1 от Кодекса на труда, този договор следва да се подпише преди постъпването на работа, като има и задължителна форма - писмена. В тридневен срок от сключването /или прекратяването/ му работодателят е длъжен да изпрати уведомление за това до съответната териториална дирекция на Националната агенция за приходите. В тридневен срок от НАП се изпраща  копие от съответното заверено уведомление. Пак преди постъпването на работа лаботодателят е длъжен да предостави на служителя копие от това уведомление от НАП и няма право  да допуска човек до рабоно място преди да му даде уведомлението и копие от договора.
Изискването за сключване на трудов договор при горните условия е задължително и за наемането на сезонна работа, независимо от нейната продължителност. Масова практика, особено при наемане на работна ръка за капанчетата край морето обаче е да се спестяват тези "формалности". Или да се залъгват хората с някакви други договори - за изработка, граждански и прочие, само и само да не се внесат осигуровките по тях.  И да не се спазва режимът за труд и почивка, който е задължителен - независимо дали става дума за сезонна работа или наемане за определен срок.
Рисковете са ясни: липса на осигуряване за старини, загубване на право за безплатна медицинска помощ, невъзможност зазащита, ако на всичкото отгоре работодателят откаже да плати поне заработената заплата, за която работникът се е договорил. В тези случаи не може да помогне и Инспекцията по труда.

Има законни възможности
за наемане на сезонна работа


За да се избегне това заиграване със закона, Кодексът на труда е предвидил два вида трудови договори: за неопределено време, така наречените безсрочни, и сключени за определен срок. Работещите по срочни договори имат същите права като наетите на безсробни - право на социално и здравно осигуряване, на почивка, отпуск, и др.
Според чл. 68 от КТ срочен трудов договор се сключва в изрично изброени хипотези, сред които са възможностите за подписването му до завършване на определена работа, за заместване на работник или служител, който отсъствува от работа и "за изпълнение на временни, сезонни или краткотрайни работи и дейности" - ал.3 на чл. 68 от Кодекса на труда.
Една от най-важните хипотези е свързана с временната или сезонна дейност.
Любопитен е върпосът какво представлява сезонната дейност. Най-общо казано това е дейност, която изисква сравнително кратка продължителност за изпълнение. Министерството на труда и социалната политика е дало тълкуване за случаите, когато се назначават работници и служители за "сезонна работа и дейност".
Сезонни са работите, които имат периодичен характер и зависят от сезона - период от време през календарната година, който се характеризира с относително постоянство и устойчивост на атмосферните, температурните и други подобни климатични условия. Точно тези условия налагат извършването на определени операции и дейности само през това време на годината. Ако работата зависи от климатичните условия - има основание договорът да се сключи за "сезонна работа", в противен случай няма нормативно основание за това.
Временни пък са работите, с които еднократно или епизодично се подпомага основния предмет на дейност на предприятието - поправки или подновяване на оборудване и други.
Т.е. има достатъчно възможности в закона да се сключи легален трудов договор за временна заетост, което да гарантира на работника осигуряването му за здраве и пенсия - така, както се прави за работещите на "безсрочни договори".

Договорът за труд
не е договор за поръчка


В стремежа си да "спестят" пари от задължителното осигуряване на работниците, много често работодатели сключват един по своята същност трудов договор като граждански. Например като договор за поръчка. Това обаче съвсем не е законно.
Договорът за поръчка прилича на трудовия, но е доста различен от него. Първо, защото е граждански договор, между две равнопоставени страни, които не са в никаква зависимост една то друга. Разликите се очертават в още няколко насоки: предмет на трудовия договор е работна сила, а на договора за изработка - конкретен резултат. Освен това работникът е подчинен на работен режим, трудова дисциплина и ред, докато изпълнителят по договора за изработка е напълно самостоятелен - той може сам да реши кога, къде и как да работи, от него се иска дамо резултат. При трудовия договор има работно място,  трудова функция, характер на работата, докато при гражданския договор такива ограничения няма.
Затова всеки ангажимент, който  включва определени задължения, работно място и трудова дисциплина, говорят за наличие на трудов договор. Няма никакво значение дали работникът е нает за определен период от време или че на същият се заплаща на бройка, или още по-малко дали е на срок за изпитване или за сезонна работа. Нарушението се наказва със санкция от 1000 до 1500 лева.
Другата възможност за сключване на срочен трудов договор, която би могла да се използвае, е разписан в чл. 68, ал. 1, т. 2 от КТ - според него срочен трудов договор може да се сключи и до завършване на определена работа. В този случай е без значение дали трудовият договор е за работа през определен сезон. Изпълнението на договора продължава да изтичането на толкова време, колкото е необходимо за да бъде завършена определената работа.  За сключването на такъв договор обаче е особено важно да са ясно и точно формулирани както определената работа, така и начинът, по който ще се документира завършването й. Защото това документиране на практика дава основание за прекратяването на този договор.
Обикновено тази опция се ползва в строителството - до измазване на стените, за поставяне на елинсталация и др. Много спорно е дали сервитьорските услуги през лятото могат да се квалифицират потози начин, но в крайна сметка не това е важното, а че дори при спор за естеството на работата, за която е нает един работник, то той ще бъде осигурен.

Срокът на изпитване
също е вариант


Основната форма, за която работникът също би могъл да настоява при първо постъпване при работодател е сключването на трудов договор със срок на изпитване. Тя е достатъчно гъвкава, за да не дава основание на собственика на фирмата да откаже - този договор може дасе прекрати по всяко време и без предизвестие.
Трудовият договор със срок на изпитване е уреден в чл. 70 и следващи на КТ. той се сключва, когато работата изисква да се провери годността на работника или служителя да я изпълнява. Максималният срок, за който може да се сключи, е 6 месеца - предостатъчно време за един летен сезон. Особено важно при този вид договори обаче е да се посочи в чия полза е  уговорен срокът за изпитване. Защото от това зависи кой може да го прекратява без предизвестие - работодателят или наетият на работа. Това може да направи само страната, в чиято полза е уговорен срокът, другата дължи предизвестие преди да напусне.
Този тип договор се сключва по същия начин, както и обикновения, "безсрочен" договор. И носи на наетите същите права. Включително и на здравно осигуряване.
Ирина МАТЕВА
Вестник "Утро"
Русе

Няма коментари: