Хиляди остават без право на пенсия

Държавата създаде небивал хаос с пререгистрацията на фирмите и го стовари върху гърба на работещите


Хиляди русенци на практика няма да могат да се пенсионират, дори и да доживеят "заветните" 65 години. Защото едноличните фирми, в които са работили, вече не съществуват - заличени са служебно. Без да са предали ведомностите си в НОИ, без да са изготвили както трябва и трудовите книжки на бившите си вече служители. Тези фирми вече не съществуват в правния мир и никой не може да закачи собствениците за нищо.
Става дума за работещите в над 10 000 еднолични търговски фирми само в Русе, чиито собственици така и не благоволиха да си пререгистрират фирмите сами. А някои от тях бяха достатъчно големи, за да наемат десетки работници.
Потърпевши обаче ще са не само служители в ЕТ-та, а и в дружества и кооперации, които също не се пререгистрираха. Огромна част от тях на практика не функционират от години, няма ги на адресите, на които са се регистрирали и никой не знае къде са собствениците им. Рано или късно и тези фирми ще бъдат заличени - вероятно пак служебно, но след още няколко години. А как тогава ще се оформи стажът на работниците - Божа работа.
Проблем има не само с документите, но и със събирането на дълговете от непререгистрирани фирми. Висящите изпълнителни дела за неплатени борчове срещу заличените служебно еднолични търговци се прекратяват. За да се извади нов изпълнителен лист срещу собственика на ЕТ, който отговаря и с личното си имущество за задълженията на фирмата, трябва ново дело, нови такси и разноски, още време и куп главоболия.
А делата срещу непререгистрираните дружества и кооперации пък се спират, за да чакат по-добри времена. Защото законът бе така направен, че на практика върза ръцете на съдебните изпълнители и те не можеха изобщо да работят. Накрая най-вероятно кредиторите ще се снимат за спомен с изпълнителните листи, за които вече са наринали сума пари, защото насреща няма да получат нищо.
Цялото това безумие и небивал до момента хаос е плод на калпаво законодателство. От което обаче няма да са потърпевши депутатите, а тези, които им плащат заплатите.

За последните 20 години в Русе са регистрирани около 34 000 фирми - данните не са точни, защото се оказва, че във всички ведомства боравят с различни числа - в съда казват една цифра, в Агенцията по вписванията-друга, а трета излиза от Информационно обслужване.
Факт е само, че до 31 декември м.г. се пререгистрираха общо 17 800 кооперации, дружества и еднолични търговци.   Две трети от останалите бяха заличени служебно - те бяха еднолични търговци. А останалите останаха във "висящо" състояние - срокът за пререгистриране изтече, дейността на всички бе прекратена и остана да се реши кой-какво ще получи от останките им.

"Спящите" еднолични търговци
завлякоха в небитието и работниците си

По-голямата част от "спящите фирми" бяха еднолични търговци, които съществуваха на хартия, но не извършваха дейност. След 1 януари т.г. около 10-12 000 такива еднолични фирми само в Русе бяха заличени служебно - по силата на закона. Заедно със себе си обаче тези фирми завлякоха в небитието и работниците си - нито един от едноличните търговци не бе издирен и заставен да предаде ведомностите за изплатените заплати на служителите си. Кои хора са работили и срещу какви суми - никой не знае. А става дума за хиляди русенци.
След още някоя и друга година голяма част от тях ще извият опашка пред НОИ само колкото да научат, че нямат право на пенсия. Защото не могат по никакъв начин да докажат стажа си. И ще трябва да чакат, за да минат 70-те години и тогава да им подхвърлят някакви стотинки, колкото да не умрат от глад - така наречената социална пенсия, която се дава нахора без доказан трудов стаж.
Персоналният регистър на НОИ бе въведен едва през 1997 година. След този период може да се правят някакви справки по него, стига да е била подавана изрядна информация от работодателите. Но за първите 7 години от "демокрацията" няма никакви данни за пенсионния стаж. Единственият документ, на който може да се стъпи, е трудовата книжка и прословутите УП - справките, по които се отчита стажът и осигурителният доход., обясняват от НОИ.
При книжките обаче се оказва, че е истинско бинго да този документ да се окаже попълнен както трябва - или е пропуснат печат, или подпис, или някаква друга формалност, която обаче ги прави на практика безполезни за доказване на на стажа.
А УП-тата се издават от работодателя. Проблемът идва оттам, че него вече го няма - едноличният търговец е заличен служебно. И не може да бъде глобен, не може да бъде заставен да си изпълни задълженията към работниците, а и към самия себе си - без нужните документи самите еднолични търговци няма да получат право на пенсия.
Със служебното заличаване всъщност тези фирми бяха "изтрити", без изобщо на някого да му мине през ум, че трябва да се погрижи за хората, работили в тях - не бяха предвидени нито задължения, нито ред, по който да се изземат документите от търговците, нито пък санкции за тези, които не ги предадат.
Всъщност, оказва се, че няма институция, която в целия този хаос да има специално задължение да провери на тези непререгистрирани фирми - как са им водени ведомностите, водени ли са изобщо, пазят ли се за 50 години, както изисква законът. Ако при ликвидацията тези документи не бъдат предадени в НОИ, най-много да се наложи някаква символична глоба на собственика и толкова. Но от тази глоба ще се облажи държавата, не работникът.
Резултатът от това безхаберие обаче ще го платят не депутатите, гласували недомислието, а тези, които ми плащат заплатите - обикновените хора.

Проблемите с дружествата
тепърва започват

Около 3-4000 са непререгистрираните русенски дружества и кооперации, които рано или късно също ще бъдат заличени. Това обаче няма да стане безплатно, както се случи с едноличните търговци, защото при тях трябва да се открие процедура по ликвидация и чак след това да се прекратят. А това означава такси, които все някой трябва да плати. Очевидно държавата няма намерение да го направи.
Първоначално законът предвиждаше ликвидацията и прекратяването на тези дружества да не може да се иска дори от техните собственици -  въпреки че в това няма особен смисъл, защото е очевидно, че след като изобщо не са си мръднали пръста да си пререгистрират фирмите до изтичането на срока, те няма да го направят и по-късно. Освен това се оказва, че доста от тези дружества умишлено си траят - за да се скатаят от натрупани задължения.
Идеята беше съдът да изпрати служебно списък с имената им в Агенцията по вписванията, като срокът за това беше до октомври. Едва след това тези списъци трябваше да се обявят официално на сайта на АВ и да играят роля на уведомление за всички кредитори, за да могат те да си потърсят правата.
Само че и тук се оформи гръмък скандал. И списъците поне засега се отлагат за неопределено време.

В съда броят прашни папки,
изкарали 20 лета на тавана

Срокът за издаване на списъците най-вероятно няма да бъде спазен, защото Висшият съдебен съвет не успя да се  спазари с "Информационно обслужване" и не плати за фирмената информация, която те поддържат от 20 години насам. А на практика това проваля всяка възможност да се извадят до октомври имената на тези, които не са се пререгистрирали.
Сега на служителките от съда се падат "честта и удоволствието" да ходят като къртици по таваните, да вадят прашасали папки от 1989 година насам и на ръка, лист по лист да премятат фирмените дела. За да видят кой се е пререгистрирал, кой-не е, а освен това да опишат нужните данни в бланките, които трябва да се подадат на Агенцията по вписванията, за да ги вкара в компютъра.
Става дума за 34 000 фирмени дела само в Русе. И никой не вярва, че те ще могат да бъдат обработени до октомври. Когато стане. А дотогава тези фирми са "висящи" - съществуват само на хартия, нито могат да работят, нито някой може да си вземе парите от тях.
Явно с цел да се оправи този батак сега се предлага изменение на закона за търговския регистър, според което вече всеки заинтересован ще може да поиска пререгистрация и ликвидация на такова "спящо" дружество. Но пък той ще трябва да поеме и разходите за това.

Съдебните изпълнители
вече чупят пръсти

Докато проблемът с пенсиите се очаква да гръмне след години, то при съдебните изпълнители вече е ад. Изпълнителите кършат пръсти, защото при тях има заведени дела, по които на практика няма как да си съберат парите.
За едноличните търговци е ясно - там изпълнителните дела за борчове могат да продължат, защото ЕТ отговарят с цялото си имущество, включително и с личното, за натрупаните задължения. Просто фирмата се заменя с личността, която вече трябва да си върне борчовете, обясняват съдия-изпълнители.
Но проблемът остава да виси с ООД, ЕООД-та, кооперациите и другите дружества, които вече не могат да извършват дейност, не могат да се разпореждат с имуществото си, сметките им в банка са блокирани и единственото, което имат право да плащат според закона, е да погасяват данъци, осигуровки и заплати.
Има хора, които са дали заеми, доставили са стоки и не са им платили. Всичките са си извадили изпълнителни листи. Платили са си и таксите за завеждане на изпълнителните производства.
Сега на същите тези хора, които с години чакат да си приберат парите, им се предлага законодателно решение в "тяхна полза" - да дадат още някой лев, за да започне процедура по пререгистриране и ликвидация. Защото собствениците на фирмите може да са в чужбина, да са измрели или просто да не искат да се занимават с "глупости". А и защо да не се скатават, след като няма никаква санкция за това.
Отгоре на всичко никой не може да каже нито кога нито дали изобщо ще бъде обявена в ликвидация тази фирма-длъжник, нито дали след като минат още няколко месеца докато се търкалят процедурите, при това в най-добрия случай, кредиторите ще могат да си върнат поне разноските, които са дали.
"Прекратил съм десетки дела, но те са срещу еднолични търговци - там просто се прави ново дело срещу физическото лице. Но съм спрял още три пъти по толкова дела срещу дружества и кооперации - чакаме да се оправи този хаос, за да видим какво можем да направим за клиентите си. Но те определено не са заинтересовани да искат ликвидация - това за тях означава още разноски, загуба навреме, а накрая най-вероятно няма да си върнат нищо. И те самите загубиха интерес. Това е просто подарък за длъжниците - кому беше нужно това, не знам", казва съдебен изпълнител от Русе. 

Интересът на държавата
също не е защитен

Срещу измененията наскачаха и публичните изпълнители - те пък събират парите за дълговете на държавата. И те недоумяват защо вече заведените изпълнителни дела при тях, по които са успели да издирят длъжниците, направили са описи на имущество и дори са насрочили публични продани, трябва да се спрат, за да се подаде молба за обявяване в ликвидация и пререгистрация на фирмата. А след 6-7 месеца всичко да се извърти отначало.
Освен това има дела, за които забавянето с няколко месеца може да е пагубно - заради давността, която докато се туткат чиновниците, може да покрие всяко вземане на държавата. Това не е в интерес на фиска, скачат публичните изпълнители. И с право.
Държавата и кредиторите все пак ще намерят начин да си решат проблемите. Едни ще се откажат да си търсят вземанията, защото ще им излезе много по-евтино да пият една студена вода за тях, отколкото да плащат и да чакат за нещо, което дори не знаят какво е. Другите, макар и по-късно, все пак ще си приберат.
Основният удар обаче си остава за работниците. И той не касае толкова неплатените им в миналото заплати, колкото и големи да са тези суми, както и разноските, които са наринали, за да си извадят изпълнителни листи. Това е нещо, което могат да прежалят. По-страшното е, че гори правото им на пенсия, за което са плащали години наред.
Но че са прецакани, хората ще разберат по-късно. Когато им дойде времето и виснат на опашка пред пенсионното.
Ирина МАТЕВА
Вестник "Утро"

Няма коментари: