Ще станат ли задължителни "професионалните домоуправители"?

Възможно ли е договорите с "професионалните домоуправители" да станат задължителни? Общественото обсъждане на подготвяните от правителството промени в Закона за управление на етажната собственост показва, че такава идея има. И че тя се радва на неочаквано силна подкрепа.
Дали след топлинните счетоводители живущите във блоковете ще бъдат принудени да преглътнат още едно неизбежно за тях фирмено обслужване, тепърва ще видим. 

Но фактът си е факт - има предложения сегашните форми за управление на етажната собственост (чрез общо събрание на собствениците или чрез сдружение), да отпаднат. И да бъдат заменени от договори с "професионалисти" - юридически лица, които да бъдат под някаква форма държани "на отчет" от държавата: чрез регистрация или лицензиране. 

Това разрешение безспорно ще облекчи сегашните "доброволни" домоуправители и касиери във входовете от тежестта да се карат със съседите, които отказват да си плащат таксите. Но то ще крие и опасности. А те ще са "заровени" в детайлите на договорите, които етажните собственици ще сключват с професионалните домоуправители. Или в общите условия, които те може да бъдат заставени да приемат. 

Подготовка за преговори и отстояване на други, различни условия в договорите, извън тези, които ще им бъдат предложени като "типови", собствениците на жилища нямат. Голямата част от тях дори няма и да ги прочетат, просто ще се подпишат където трябва. Ако някой се сети, че във входа живее юрист и му ги занесе - ще е добре, стига да има такъв. 

Но ако договорите не се прочетат внимателно и не се обмислят, в отношенията между етажната собственост и професионалните домоуправители неминуемо ще се породят множество спорове, включително и съдебни. Каквито, впрочем, не липсват и сега.

И в момента в адвокатските ни кантори всеки ден влизат собственици на жилища, които получават "честитки" за дължими суми от дружества за професионално управление, с които смятат, че отдавна си нямат работа. Но се оказва, че не е съвсем така. Има случаи, в които хора се оплакват, че професионални домоуправители са събрали вноските, удържали са си таксата за своите услуги и не са платили сметките на входа, защото парите не стигнали. Има и обвинения, че професионални домоуправители отказват да връщат "домовата книга" и протоколите от провежданите общи събрания при прекратяване на договорите. Или че всъщност нищо не са вършили по обещаваната поддръжка на общите части, а само са събирали парите за това...

Всичко това са хипотези, които могат да се уредят в закона. Но основният въпрос, който народните представители трябва да решат е дали наистина да въвеждат задължение за сключване на договори с професионалните управители. И дали това не би довело до нарушаване на и без това труднопостижимия баланс между неприкосновеността на частната собственост, гарантирана в конституцията, и необходимостта от ораничаване на тази неприкосновеност в името на общото благо.

Лично моето мнение е, че етажната собственост не трябва да бъде лишавана от правото на избор как да управлява общия си дом. Но от друга страна - ако етажната собственост все пак реши да сключи договор с професионален домоуправител, то законът трябва да е предвидил детайлна правна уредба за такива отношения, при ясно дефиниране както на правата, така и на задълженията на страните по договора, както и специфични способи за защита при неизпълнение. 

Впрочем, в дискусията са дадени и някои твърде рационални предложения за промени в ЗУЕС. Едно от тях например е да се въведе задължение при сделка с имот в режим на етажна собственост, пред нотариуса да се представя и справка-извлечение от касовата книга или служебна бележка от касиера или домоуправителя на входа, с която да се удостоверява, че продавачът няма неплатени задължения към етажната собственост. Така голяма част от кавгите и споровете между домоуправителите, старите и новите собственици, биха отпаднали, а етажната собственост би получила още един бърз и ефективен способ да си събира парите. Само че и това разрешение не е безпротиворечиво - най-малкото, защото възможността да се представят "фалшиви" бележки винаги ще стои, оспорването на решенията на общите събрания по съдебен ред може да доведе до забавяне или блокиране на сделки, а има и стотици блокове, които преживяват някак си "на самотек" - без избран домоуправител или касиер и може да се окаже, че няма кой да издаде въпросния документ.

1 коментар:

Анонимен каза...

Що за идиотщина! Колко ви платиха професионалните домоуправители за да направите такова предложение? Собствениците сами решават как да управляват етажната собственост! От къде на къде вие ще им налагате професионални домоуправители? В този парламент се ръсят замо БЕЗУМИЯ! После 100 години не могат да се оправят кашите които забъркахте.