АПИ дължи връщане и на сумите за винетки, платени "погрешка"


"Напомняме, че за сгрешени по вина на потребителя символи от регистрационния номер на превозното средство суми не се възстановяват", казват от АПИ. И се мотивират с чл. 10а, ал. 3 от Закона за пътищата, в който е записано: "Винетната такса се заплаща от собственика или ползвателя на пътното превозно средство след деклариране на регистрационния му номер, категорията на пътното превозно средство и периода на валидност и важи само за пътното превозно средство, чийто регистрационен номер правилно е бил деклариран от собственика или ползвателя му".

Отговорността за правилното деклариране на регистрационния номер на превозното средство е на потребителите, завършва съобщението на АПИ.

Всъщност, цитираната от АПИ норма предвижда две кумулативни условия, които трябва да са налице, за да "важи" винетката: номерът на автомобила и въобще данните в заявката да са изписани правилно и това изписване да е направено от собственика или ползвателя на въпросния автомобил.

Какво ни казват от АПИ? Ако объркаш номера на колата няма да ти се възстановят внесените суми за винетка - защото ти си си виновен за това.

Сумите обаче следва да се възстановят, защото номерът не е изписан "правилно", както изисква законът, а и декларирането не е извършено от собственик или ползвател на автомобила, чиито номер е посочен. Т.е. кумулативно посочените условия в закона не са изпълнени. И винетката "не важи".  А след като не важи и срещу нея услуга не може да бъде предоставена - парите следва да бъдат върнати.

Таксата за винетка не е данък. Срещу платената такса АПИ дължи услуга. Всъщност автомобилистите плащат винетка не за да получат някаква хартийка, която да си лепнат на стъклото - поне така беше доскоро, а за да могат безпрепятствено да използват и да се движат пътищата в страната, винетната такса е такса за ползване на пътищата. Това е правото, което държавата /в лицето на АПИ/ е длъжна да им осигури срещу платените пари.

Само че за да може да пътува, в случай на грешка собственикът ще трябва да плати втори път. Тогава - за какво е платил преди, какво ще получи срещу тези пари? А пак повтаряме: такса се дължи за услуга, която следва да бъде предоставена. Ако ще е "нищо", но от сърце - парите пак трябва да бъдат върнати.

В същото време този "сбъркан" номер най-вероятно ще е реален, съществуващ, и ще стои върху друг автомобил, чиито собственик също ще си купи винетка. А така АПИ ще получи два пъти такса за едно и също превозно средство, което си е чисто неоснователно обогатяване за агенцията. Ако пък няма автомобил с такъв номер въобще - за какво точно ще прибира пари АПИ?



Задържането на погрешно преведените суми се превръща в санкция за "виновно", според АПИ поведение. А законът никъде не предвижда такава санкция при погрешно въвеждане на номер. И няма как АПИ да решава по собствено усмотрение, че може да санкционира шофьорите за това, като им задържи парите.

За съжаление обаче отказът на АПИ да възстановява автоматично суми за погрешно посочени номера на автомобили означава, че това възстановяване може да бъде изисквано само по съдебен ред. Твърде много хора ще си кажат, че за 10, или даже за 97 лева, не си струва да се товарят с главоболията по един съдебен процес. А и какво ще реши съдът и дали ще възприеме логиката, че тези суми все пак следва да бъдат връщани на гражданите, за да се избегне непредвидена в закон санкция за лицата и неоснователно обогатяване на АПИ, на този етап можем само да предполагаме.


 https://www.bgtoll.bg/novini/aktualno/red-za-v%CA%BAzstanovavane-na-nadvzetite-sumi-pri-kupuvane-na-e-vinetki

Няма коментари: