Малко познатата Конституция: Правото ... да бъдеш атеист

Сигурно няма българин, който да не е убеден, че познава едва ли не из основи Конституцията. Към тази илюзия предразполага и сравнително малкият обем на основния ни закон, който се събира буквално в няколко печатни странички.

Само че едва ли са много хората, които са забелязали, че освен свободата на избор на вероизповедание, конституцията официално закрепва правото на българите ... да бъдат атеисти, ако изберат това.

В чл. 37 ал.1 от КРБ изрично е записано следното: "Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними".

Нормата е закрепена сред основните права на гражданите. И дава право на избор за всеки сам да реши - както коя религия да следва, така и дали въобще да бъде вярващ.


Освен това конституцията урежда и задължение за държавата да "съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи".

Конституцията забранява и всякаква дискриминация въз основа на религиозните или атеистични възгледи на гражданите.

И накрая: правото на гражданите да изберат дали да следват религиозни или атеистични възгледи, е сред техните ненакърними права. И то не може да бъде ограничавано - дори временно, в екстремални ситуации - при обявяване на война, на военно или друго извънредно положение. /чл. 57 ал.3 от КРБ/.

Какво следва от факта, че правото да не вярваш в определена религия и да не принадлежиш към кое да е вероизповедание, е конституционно признато и установено?

На първо място, че атеистите имат право да изискват от държавата техните убеждения да бъдат зачитани и съобразявани в същата степен, с която се зачитат религиозните вярвания на останалите граждани.

А в чисто практически план закрепването на атеизма като конституционно призната "алтернатива" на религиозните възгледи, води до огромно затруднение пред въвеждането в училище на задължителен предмет, свързан с вероизповеданията. Защото едновременно с религиозната тематика, на децата ще следва да се разяснява и правото им да не бъдат вярващи въобще.

Лично аз не съм попадала на друга конституция, в която изрично да е разписано правото на избор на атеистични възгледи, а не само свободата на мисълта или убежденията - възможно е и да има такава. 

Със сигурност мнозина ще "прозрат" в решението на конституционния законодател да запише това право в нашия основен закон поредната доза от "наследството на комунизма", който насаждаше, че "религиите са опиум за народа". И като се има предвид в какво време, от кого и как бе създаден основният ни закон, до голяма степен ще са прави.

Но пък е редно да се каже и друго: че в света все още има държави, които преследват атеизма и го наказват - например в Пакистан, Саудитска Арабия, Иран, Афганистан, Судан и други. Но  у нас това никога няма да може да се случи - включително и заради Конституцията...

Няма коментари: