В името на потребителите

Само за изминалите две години председателят на КЕВР е издал общо 377 наказателни постановления и с тях е наложил имуществени санкции на електроразпределителните дружества, защото не са извършили периодична проверка на средствата за измерване (електромерите). Това е задължение на енергодружествата, защото електромерите са тяхна собственост. Тяхно е и задължението да ги поддържат в изправност, както и да ги носят за периодичен контрол.

За 2014 г. са наложени 146 санкции само на "Енерго-Про Мрежи" АД - защото проверките са попаднали на техни електромери. За 2015 г. обаче са издадени 173 наказателни постановления и на "ЧЕЗ Разпределение България" АД.



Общо за периода от 1 януари 2014 г. до юни 2016 г. санкциите за "Енерго-Про Мрежи" АД са по 204 наказателни постановления, а за "ЧЕЗ Разпределение България" АД - по 173, отчитат от КЕВР. И признават, че за 2016 г. проверки за това нарушение не са правени.

Проверките на КЕВР се правят основно по план, извънредно или по сигнал на граждани - в случая са извършвани и от трите вида. А от документите, с които разполагаме, се вижда, че служителите на комисията са се натъквали на фрапиращи случаи - има потребители, чиито сметки са начислявани по показанията на уреди, които е трябвало да минат на проверка още преди десет, че и повече години.
Общата стойност на имуществените санкции, наложени на двете енергодружества, възлиза на 7 540 000 лева. За всеки нередовен електромер - по 20 000 лева.

От всичките 377 наказателни постановления, издадени за двете години назад, само седем от санкциите не са били обжалвани - всичко друго е пратено в съда. Наказанията подлежат на обжалване първо пред Районен съд, а после - пред административен, който е последна инстанция по тези спорове.

И тук идва шокът: съдилищата застанаха на различни позиции по въпроса дали санкциите са законни, или не. До момента 197 от наказателните постановления са били отменени, а останалите са или потвърдени, или още делата за тях са "висящи".

"Географската" справка сочи, че глобите на двете ЕРП-та се отменят от  административните съдилища във Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище, Варна, София-град, София-област, Перник, Враца и Плевен.

А точно с обратен резултат, с потвърждаване на наложената имуществена санкция, приключват делата в Административен съд-Монтана, Административен съд-Видин, Административен съд-Благоевград и Административен съд-Шумен.

Няма коментари: